Λόγω COVID-19 υπάρχουν ελλείψεις σε δημοφιλή προϊόντα.
Εξυπηρέτηση πελατών στο info@kfit.gr

Τι κάνει πραγματικά η σάουνα στο σώμα σου;

Posted by kfit 08/11/2019 0 Comment(s)

Σίγουρα, σε κάνει να ιδρώνεις, αλλά ποια είναι τα οφέλη της για την υγεία σου; Οι σάουνες προέρχονται από τη Φινλανδία και μια μελέτη 20 ετών που δημοσιεύθηκε το 2015 διαπίστωσε ότι όσο περισσότερη σάουνα έκαναν φινλανδοί άντρες την εβδομάδα, τόσο περισσότερο ζούσαν. Αν και οι γυναίκες δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη αυτή, το γεγονός ότι η Φινλανδία έχει ένα από το υψηλότερο προσδόκιμο όριο ζωής στον κόσμο δεν μπορεί να είναι σύμπτωση.

 

Οι άνθρωποι που κάνουν σάουνα τακτικά, έχουν μικρότερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις της καρδιάς και των πνευμόνων ή να κολλήσουν γρίπη, σύμφωνα με μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιβάσκιλα, με επικεφαλής τον δρα Γιάρι Λαουκάνεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της αμερικανικής Κλινικής Μάγιο (Mayo Clinic Proceedings), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) όλες τις έως τώρα δημοσιευμένες έρευνες πάνω στις φινλανδικές σάουνες, όπου η θερμοκρασία φθάνει τους 80 έως 100 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία το 10% έως 20%.

Διαπιστώθηκε ότι η συχνή σάουνα, όπου ο αέρας είναι πολύ ξηρός, σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων χρόνιων προβλημάτων υγείας και με μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

«Πέρα από την απόλαυση και τη χαλάρωση, τα στοιχεία δείχνουν ότι η σάουνα έχει αρκετά οφέλη για την υγεία, που περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου για αγγειακές παθήσεις όπως η υπέρταση, η καρδιαγγειακή νόσος, το εγκεφαλικό και οι ασθένειες της μνήμης. Επίσης η σάουνα σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για παθήσεις των πνευμόνων, όπως άσθμα, πνευμονία και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια», δήλωσε ο Λαουκάνεν.

Μια μελέτη βρήκε ότι η σάουνα τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα σχετίζεται με μείωση κατά περίπου 50% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακή ή στεφανιαία νόσο, καθώς και κατά 40% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Μια δεύτερη έρευνα διαπίστωσε ότι όταν η σάουνα διαρκεί περισσότερο (19 αντί για 11 λεπτά), μειώνεται κατά 17% ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία και κατά 36% ειδικότερα από καρδιοπάθεια.

Μια τρίτη μελέτη συμπέρανε ότι η σάουνα που γίνεται τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, σχετίζεται με μείωση κατά 47% του κινδύνου υπέρτασης, ενώ μια τέταρτη έρευνα βρήκε ότι η ίδια συχνότητα σάουνας συνδέεται με μείωση κατά 66% της πιθανότητας άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Τέλος, άλλες δύο μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τακτική σάουνα σχετίζεται με μείωση κατά 41% του κινδύνου αναπνευστικών παθήσεων και κατά 37% ειδικότερα της πνευμονίας.

Πέρα από την απόλαυση και τη χαλάρωση, τα στοιχεία δείχνουν ότι η σάουνα έχει αρκετά οφέλη για την υγεία

Τι κάνει λοιπόν πραγματικά η σάουνα στο σώμα σου;

Κάνει καλό στο κυκλοφορικό

Αυξάνει την αιμάτωση και βελτιώνει το κυκλοφορικό. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι αν οι άντρες πηγαίνουν συχνά για σάουνα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι η παθητική θερμότητα αυξάνει τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου, ένα μόριο που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την αρτηριακή πίεση. 

Μειώνει τον πόνο

Η θερμότητα της σάουνας αυξάνει τη ροή του αίματος στο σώμα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει με τον πόνο στις αρθρώσεις και την αρθρίτιδα. Εκτός από την αρθρίτιδα, ανακουφίζει τον μυικό πόνο αφού βελτιώνει την κυκλοφορία και χαλαρώνει τους τένοντες και τους συνδέσμους. Επίσης, η υψηλή θερμοκρασία στη σάουνα απελευεθερώνει τις ενδορφίνες, οι οποίες έχουν παυσίπονη δράση.

Μειώνει την πιθανότητα κρυολογήματος

Είτε το πιστεύεις, είτε όχι, μελέτη του Πανεπιστημίου της Βενετίας έδειξε πως όσοι έκαναν συχνά σάουνα, σε τακτική βάση αρρώσταιναν πιο σπάνια σε σχέση με όσους δεν την προτιμούσαν. Η σάουνα αυξάνει την αιμάτωση και έτσι διατηρεί τους ιστούς υγιείς και μειώνει αισθητά τους μικροοργανισμούς στο σώμα σου. Με αυτόν τον μηχανισμό γινόμαστε πιο ανθεκτικοί στα μικρόβια. Κι ενώ οι επιστήμονες κρατούν επιφυλάξεις, σημειώνοντας πως για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, συνάδελφοί τους από τη Γερμανία και τη Φινλανδία σε αντίστοιχες μελέτες επίσης κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: η χρήση της σάουνας μειώνει την πιθανότητα κρυολογήματος.

Κάνει καλό στο δέρμα σου

Με όλη αυτή την εφίδρωση που δημιουργεί δεν φράσσει τους πόρους, αντιθέτως το φροντίζει. Το όφελος είναι η αυξημένη κυκλοφορία που προκαλείται λόγω της θερμότητας. Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά τα οποία τροφοδοτούν τα κύτταρα του δέρματος αλλά του σώματος, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για τη διατήρηση του μεταβολισμού των κυττάρων και τη λειτουργία των διαδικασιών επισκευής.

Τι να προσέξεις: Εάν έχεις ευαίσθητο δέρμα, που κοκκινίζει, ή ευρυαγγείες καλό είναι την αποφεύγεις. Επίσης, επειδή υπάρχει απώλεια νερού από το δέρμα κατά την εφίδρωση είναι σημαντικό να πίνεις αρκετό νερό και να βάλεις μια ενυδατική κρέμα όταν βγεις.

Κάνει καλό στη διάθεσή σου

Ίσως ένα όφελος της σάουνας που δεν θα περίμενε κάποιος είναι το κομμάτι της ψυχικής υγείας. Η σάουνα σου επιτρέπει να χαλαρώσεις. Ο λόγος; Σε κάνει να νιώθεις ωραία και ανάλαφρα και σε βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα κάτι που συμβάλλει στην ψυχική σου διάθεση ενώ μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ήπιας κατάθλιψης. 

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Η σάουνα δεν αποτοξινώνει όπως εσφαλμένα πιστεύουν κάποιοι και επομένως δεν βοηθά με αυτόν τον τρόπο στο αδυνάτισμα. Σε καμία περίπτωση. Aυτό που επιτυγχάνεται με την εφίδρωση είναι η απώλεια σωματικών υγρών, και τίποτα άλλο. Όμως χάρη στη θερμότητα, αυξάνεται ο μεταβολικός ρυθμός βοηθώντας έτσι στην απώλεια βάρους. Υπάρχουν μελέτες που το υποστηρίζουν. Μια μελέτη εξέτασε 674 άτομα ηλικίας 19-20, γυναίκες και άνδρες και διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερο ΔΜΣ έχασαν το μεγαλύτερο βάρος.

Τι να προσέξεις: Μετά από έντονη και αρκετής διάρκειας αεροβική άσκηση μην κάθεσαι με τις ώρες στη σάουνα. Ένα δεκάλεπτο είναι αρκετό. Φρόντισε να κάνεις ένα ενδιάμεσο διάλειμμα για να δροσιστείς με χλιαρό νερό.

Επίσης μια αύξηση του καρδιακού παλμού έως και 30% θεωρείται φυσιολογική, αλλά αν επιταχύνει σημαντικά, αυτό είναι σημάδι ότι πρέπει να βγεις από τη σάουνα αμέσως. Δεν συνιστάται να κάνεις σάουνα εάν πάσχεις από χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι υποφέρουν από υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να επωφεληθούν από τη θεραπευτική θερμότητα της σάουνας. Καλό είναι ωστόσο να μιλήσεις πρώτα στο γιατρό σου.

Πηγή : www.iefimerida.gr

            www.wefit.gr