ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε...

Posted by kfit 20/03/2020 0 Comment(s)

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε...

 

Ιώσεις, κρυολογήματα, πονόλαιμοι, βήχας, μυικοί πόνοι, ατονία, όλα είναι πιθανά να τα περάσουμε μέσα στο χειμώνα κι ίσως όχι μόνο μία φορά. Η εποχιακή γρίπη καθώς και ο ο νέος κορονοιός βρίσκονται σε έξαρση, με σοβαρά περιστατικά να αυξάνονται καθημερινά κι οι ανησυχίες όλων μας να πολλαπλασιάζονται.

Πάρα τα προληπτικά μέτρα, βλέπουμε τον νέο ιό να εξαπλώνεται κι ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες να κινδυνεύουν. Όπως γνωρίζουμε ο νέος κορονοιός ανήκει σε μια οικογένεια ιών που προκαλούν μεταξύ άλλων το κοινό κρυολόγημα αλλά και πιο σοβαρές ασθένειες του αναπνευστικού (MERS-CoV & SARS-CoV) και πρωτομεταδόθηκε από το ζώο στον άνθρωπο.

Μπορεί η διάδοση του ιού να γίνει μέσω της τροφής:

Η μετάδοση του ιού μέσω τροφής είναι μάλλον απίθανη και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει με τους κορωνοϊούς μέχρι σήμερα. Παρολαυτά είναι πολύ σημαντικό να μαγειρεύονται σωστά τα φαγητά και να δίνεται μεγάλη προσοχή στις πρακτικές καλής ατομικής υγιεινής, ώστε να αποφευχθεί η διασταυρούμενη επιμόλυνση μεταξύ ωμών ή μη μαγειρεμένων τροφών και μαγειρεμένων ή έτοιμων προς κατανάλωση τροφών στον χώρο μιας κουζίνας. Εννοείται άτομα που εργάζονται σε χώρους εστίασης κι εμφανίζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ασθένειας, θα πρέπει αν μη τι άλλο, να απομακρυνθούν από τον χειρισμό τροφίμων.

 

Τι να προσέξουμε στην διατροφή μας;

Προληπτικά κι όχι θεραπευτικά, θέλουμε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό, ώστε γενικά να μη νοσήσουμε ή να περάσουμε πιο ευκολα οποιαδήποτε ιώση! Τι σημαίνει αυτό διατροφικά;

 • Τρώμε υγιεινά και σωστά!
 • Επιλέγουμε αγνές τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων.
 • Αποφεύγουμε επεξεργασμένες τροφές, έτοιμες τυποποιημένες τροφές, συντηρητικά και πρόσθετα, τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπάρα και ζάχαρη.
 • Ισχυροποιούμε το ανοσοποιητικό με φρούτα και λαχανικά! Φροντίζουμε ιδίως σε ότι αφορά τη βιταμίνη C, να καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα, καταναλώνουμε, 1 ποτήρι φρέσκο φυσικό χυμό την ημέρα. Προσοχή όμως η βιταμίνη C, δε θεραπεύει τον ιό ! .Μην κάνουμε λοιπόν υπερβολές με συμπληρώματα η υπερκατανάλωση της! Πρόκειται για μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που δεν αποθηκεύεται στο σώμα μας να πάρουμε 10 φορές περισσότερη ποσότητα από την ιδανική!
 • Επίσης μην ψάχνετε για μαγικές τροφές ή μαγικά χαπάκια! Σκόρδο, σησαμέλαιο, διάφοροι σπόροι κτλ ναι είναι σε γενικές γραμμές αντιοξειδωτικές τροφές, που κάνουν καλό στην υγεία και πρέπει να είναι μέρος της διατροφής μας. Σύμφωνα όμως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καμία τροφή δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να λειτουργήσει προληπτικά κατά του κορονοϊού.

Επισημαίνουμε ότι ιδιάζουσας σημασίας είναι η αυξημένη κατανάλωση νερού καθώς και ροφημάτων. Βότανα που βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού είναι η εχινάκεια, το τσάι του βουνού, το πράσινο τσάι, η γλυκόριζα, το χαμομήλι, το φασκόμηλο, η μέντα, η αλόη, το δίκταμο κ.α. 

Αποτέλεσμα εικόνας για διατροφη και κορονοιος

 • (Προσοχή κάποια βότανα δεν πρέπει να λαμβάνονται στην κύηση ή στον θηλασμό).
 • Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας, προτού ξεκινήσετε οποιοδήποτε σκεύασμα είτε αντιβιοτικό είτε συμπλήρωμα ή προβιοτικό κτλ
 • Τέλος, φροντίστε την ατομική σας υγιεινή, τη φυσική σας κατάσταση και να κοιμάστε ήρεμα, τουλάχιστον 7-8 βραδινές ώρες οι ενήλικες και από 9-12 ώρες τα παιδιά, ανάλογα το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκονται.
 • Αποτέλεσμα εικόνας για fitness at home

 

Γενικά τι άλλο πρέπει να προσέξουμε ώστε να μη νοσήσουμε;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συμβουλεύει:

 • να πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή/και με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα
 • να σκεπάζετε με το εσωτερικό μέρος τους αγκώνα το στόμα και την μύτη σας όταν βήχετε και φτερνίζεστε
 • να αποφεύγετε την στενή επαφή (απόσταση κάτω των 2 μέτρων) με οποιονδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, όπως βήχα και φτέρνισμα
 • να αποφύγετε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο..
 • ΠΡΟΣΟΧΗ

  Όλα όσα αναφέρουμε παραπάνω είναι για να προσφέρουμε στο σώμα μας τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά κι εφόδια, ώστε να μην μας βρει ο νέος ιός αδύναμους με ανοσοποιητικό πεσμένο! Πληθώρα πληροφοριών κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που μερικές φορές είναι παραπλανητικές.

  Στο ερώτημα αν υπάρχουν τροφές που θα με κάνουν να μη νοσήσω από το κορονοιό, δυστυχώς η απάντηση είναι ΟΧΙ! Δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένα θρεπτικό συστατικό, τρόφιμο ή συμπλήρωμα ικανό να ‘ενισχύσει’ την δράση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να μην νοσήσουμε από τον κορωνοϊό (SARS-CoV-2), σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Φορέα Ασφάλειας Τροφίμων..

  Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως αυτά που αναφέρουμε, με τεκμηριωμένο ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία όμως είναι εξαιρετικά περίπλοκη και καθορίζεται από παράγοντες όπως κληρονομικότητα, το φύλο, το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής.

  Αυτό που εμείς συστήνουμε είναι να μην πανικοβαλλόμαστε και να εκμεταλλευτούμε αυτή τη συγκυρία σαν μία ευκαιρία να υιοθετήσουμε όλοι μας σωστές διατροφικές συνήθειες, που θα μας βοηθήσουν να βγούμε από αυτή την περιπέτεια όσο γίνεται πιο δυνατοί!

 • Και το βασικότερο... να μην πανικοβαλλόμαστε!

 

Πηγή : Αναστασία Ορφανουδάκη

             Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος 

             Ηρώνδα 4 - Κως

             Τηλ 2242020680